Bel ons gerust met al je vragen:   telefoonnummer   085 00 13 267
(Belgische klanten bel: +31 85 00 13 267)

Is xenon legaal in Nederland en België?

Is xenon legaal in Nederland?

Om maar gelijk antwoord te geven op die vraag, ja, het is legaal in Nederland. Xenon verlichting installeren in Nederland mag gewoon. Sinds 1 april 2012 is het toegestaan om zelf verlichting in te bouwen in alle auto's die er bestaan op de markt zonder aanpassingen. Hierdoor kunt u zelf uw xenon verlichting inbouwen en hoeft u geen kosten te maken bij de garage. De Nederlandse wetgeving is zo ingericht dat de eigenaar van een voertuig zelf de verlichting mag inbouwen, mits het aan een aantal voorwaarden voldoet:

Xenon mag niet verblinden:

Het is van belang dat de afstelling van de koplamp wel goed is. Meestal staat de afstelling goed, maar het kan voorkomen dat de lamp te veel omhoog schijnt. Dit betekent dat uw xenon verlichting een mede automobilist kan “verblinden”. Door de verlichting dusdanig af te stellen dat het niet recht in de ogen schijnt, kunt u zonder problemen xenon verlichting inbouwen. U kunt dit zelf regelen op het dashboard van uw auto. Als u bang bent dat uw auto tegenliggers na inbouw verblind. Kunt u tevens het beste een k-waarde zoals 4300K of 5000K kiezen. Deze k-waardes geven weinig risico op verlbinding, terwil de lichtopbrengst bij deze k-waarde ook het hoogste is (3300 lumen). Bij deze k-waardes is extra afstelling ook vaak niet nodig.

 

En de xenon wetgeving in België?

Ook in België is xenon verlichting toegestaan. Maar dit moet ook aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de uitstraling zijn originele kleur behouden. Dit betekent dat een xenon lamp tussen de 4.000K en 6.000K moet zitten. Als de K-waarde hoger dan 6000 ligt, is het in België illegaal. Verder moet er een automatische rijhoogteregeling aanwezig zijn, dit zorgt ervoor dat de xenon verlichting automatisch aangepast wordt als het voertuig zwaarder wordt. Ook is het verplicht om een koplampreinigingsinstallatie te hebben. Als u aan deze drie voorwaarden voldoet, mag u ook in België gewoon zelf xenon verlichting inbouwen. 

Extra info handhaving in België:

De wetgeving in Belgié is momenteel verouderd ten op zichte van andere EU landen zoals Nederland. Wij verwachten dat deze regelgeving binnen enkele jaren wordt aangepast en in lijn komt met de EU. Voor nu bouwen veel van onze Belgische klanten de xenon verlichting gewoon in en negeren ze deze wetgeving. Deze wetgeving wordt namelijk alleen gehandhaaft bij de keuring en niet op de openbare weg. Deze klanten halen de xenon er bij keuring tijdelijk uit.